En av tre i Buskerud har ikke råd til tannlegen

Publisert av: mathias.malmgren Publisert: 09. september 2021
Oppdatert: 09. september 2021
Lesetid: ca. 2 min

På oppdrag fra SV har Sentio spurt følgende spørsmål i en spørreundersøkelse blant innbyggerne i Buskerud valgkrets.   

Har du noen gang latt være å gå til tannlegen på grunn av prisen, eller hatt problemer med å betale regningen på grunn av en tannbehandling?  

Resultatet viser at nesten en tredjedel (31%) av innbyggerne i Buskerud sier de har latt være å gå til tannlegen på grunn av prisen, eller hatt problemer med å betale.  

For personer mellom 30 og 39 år er tallene enda høyere. De viser at nesten halvparten (46%) sier de har latt være å gå til tannlegen eller hatt problemer med å betale på grunn av prisen.   

Bildetekst: SVs førstekandidat i Buskerud, Kathy Lie, ser utover Drammenselva

– Det er på høy tid at tenner blir behandlet likt som resten av kroppen. Dagens ordning, som gjør at enkelte er nødt til å gå uten nødvendig tannbehandling fordi de ikke har råd til det, er ikke en verdig ordning i en velferdsstat, sier SVs førstekandidat i Buskerud, Kathy Lie.  

En tannhelsereform er en av SVs hovedsaker dette valget. SV foreslår en trinnvis opptrapping som over to stortingsperioder kommer frem til en fullstendig tannhelsereform. I starten prioriteres de yngste, de eldste og de som trenger det mest, og så skal reformen rulles ut gradvis, med en styrking av det offentlige tilbudet først.   

Les mer om SVs forslag til tannhelsereform her.  

– Svarene i undersøkelsen viser at hvilken tannhelse du har avhenger av hvilken størrelse på lommeboken du har. Og dette rammer nesten hver tredje innbygger i Buskerud. Dette er et problem for hele samfunnet, også folk med helt vanlige inntekter, sier Lie.  

Klikk her for å se hele resultatet fra spørreundersøkelsen.